fbpx

How Many Minutes Are There In A Year?

How many minutes are there in a year? It worries everyone, and you too may have wondered how many minutes are there in a year.

A year is the orbital period of the Earth moving in its orbit around the Sun. One complete cycle of the Earth around the Sun is called a tropical year or solar year.

According to the National Aeronautic Space Administration (NASA), 365 days, 5 hours, 48 ​​minutes, and 46 seconds is the time it takes for the Earth to make one complete orbit around the Sun.

The extra time it takes for the Earth to orbit its own axis around distant stars (about 365.256 days).

The way most people count the number of minutes per year is incorrect. It is not as easy as multiplying 365 by 60. This article will help you understand any of the methods below to get the exact number of minutes per year.

It will be fun as it will also educate you on simple statistics. Let us begin.

How Many Minutes Are There In A Year?

Let’s try different ways to calculate the number of minutes per year.

Method 1

First, check out the procedures described below to determine how many minutes are in a year. This straightforward math system is easy to understand for everyone, whether you love math or hate it.

To understand this, you do not need to be familiar with calculus or geometry. It is just a series of operations to replicate, add, and subtract.

To calculate how many minutes are there in a year, you first need to divide the time unit per year.

In elementary school, we understood that:

  • 60 seconds make a minute
  • 60 minutes equals an hour
  • 24 hours make a day
  • 28, 30, or 31 days make up a month
  • 12 months make a year

We will use these data to calculate the number of minutes in a year.

How Many Days Make A Year

Understandably, the total number of days in a year is 365, but during the leap year, the number of days in a year becomes 366 days. But these figures will apply for 365 days.

How Many Minutes Make A Day

Since we already know how many minutes make an hour and the number of hours that make up a day, then knowing the minutes that make up a day, a simple multiplication will give you the answer.

  • 60 minutes, make an hour
  • 24 hours make a day

60 (minutes) x 24 (hours) = 1440 minutes per day.

Multiply the number of minutes making a day by the number of days making a year

Since 1440 minutes makes a day, let’s multiply the number of minutes in a day by the number of days in a year.

1440 (minutes) x 365 (days) = 525,600 minutes

Now let’s calculate the number of minutes that make a leap year. The figures are the same as for the normal year.

To calculate this, all you need to do is multiply the number of minutes per day by the total number of days in a leap year which will bring the calculation as thus;

1440 (minutes) x 366 (days) = 527,040 minutes

This calculation is very simple, straightforward, and a popular way to calculate the number of minutes in a year. We might realize some differences if we want to delve deeper into this calculation. Let’s check it out.

Read also: How Many Hours Do You Usually Put In Each Week?

Method 2

How Many Minutes Are In A Year?

In elementary school, we were taught that it takes the earth to orbit the sun 365 days, but according to NASA, it takes more than 365 days. NASA says it will take Earth 365 days, 5 hours, 59 minutes, and 16 seconds to revolve around the sun, which means our calculations are inaccurate.

For this extra 5 hours and 59 minutes, the total number of minutes will be:

The number of minutes per day is multiplied by the number of days in a year

1440 X (365 days + 6 hours)

Before adding or multiplying, we should know the number of minutes in 6 hours.

60 minutes X 6 hours = 360 minutes

If the number of minutes in 365 days is 525,600, the number of minutes in 365 days, 360 minutes

1440 X 365 = 525,600

525,600 + 360 = 525,960 minutes

Read also: How Overtime Pay Is Calculated

Method 3

If 365 days make a year and 24 hours make a day, you need to multiply the number of days in hours per day.

365 X 24 hours = 8,760 hours per year.

8760 X 60 minutes = 525,600 minutes per year.

In the leap year, 366 days make a year, and 24 hours make a day.

366 days X 24 hours = 8,784 hours

How Many Minutes Are In 6 Hours?

60 minutes is an hour, that is

60 minutes X 6 hours = 360 minutes

8,784 x 60 minutes = 527,040

527,040 minutes + 360 minutes = 527,400 minutes

These three methods will only take about five minutes each to complete. If they have given you this question in a quick test, using 365 days can only work because; 

  • It is straightforward. 
  • The second method can only be helpful for in-depth testing.

In the past, this simple calculation was possible because they defined the length of the year as the number of times the earth orbits the sun.

But as time went by, scientists realized that one year on earth would not equate to exactly 365 days. The actual length of the earth’s orbit is 365,242,199 days, and if you divide this figure by 12, you get 30,436,849 days.

There are several ways to calculate the number of minutes per year. There is literally an infinite number of ways to calculate this. However, let us focus on these three popular ways to get our answers.

Conclusion

Summarily, it takes 525,600 minutes to complete a calendar year. Did you find this article helpful and exciting? We sure hope you did. You could do well to share this post.

Get Jobs On Telegram

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.